Nobelpris i litteratur till Bob Dylan 2016

Vi måste givetvis ta upp en snackis som inte kan ha undgått någon i oktober. Svenska akademins nobelpris i litteratur hade många heta kandidater och du kunde till och med spela online på vem som skulle vinna. Kända namn som Haruki Murakami och Joyce Carol Oates var några av de kända författarna som var tippade att vinna. Men när beskedet kom från akademin så var det ett sus som gick igenom salen innan nyhetskanalerna världen över gick i extas.

Priset år 2016 gick alltså till den amerikanska sångaren Bob Dylan som för sina poetiska texter blev belönad med vad anses vara det finaste litterära priset i världen. Hans genombrott skedde på 60-talet med många starka låtar, vilka hör till några av de mest kända som han har gjort idag. Dylans musik har självklart ändrats mycket under åren men den amerikanska folkrocken är det som gjorde honom känd och som fortfarande sitter kvar i ryggmärgen.

Det är dock långt ifrån bara musiken som gjort Bob Dylan känd. Mycket ligger i hans texter som målar historier, kritiserar samhället, regeringar, krig och allt där emellan. När man läser Dylan’s texter utan musik så kan man förstå varför han blev belönad med priset då det är en lyrik som påminner om hur de gamla poeterna för tusentals år sedan skrev lyra. Har du inte lyssnat på Bob Dylan eller så har du kanske lyssnat mycket på hans musik att tänka på texterna så rekommenderar vi dig att sätta dig och lyssna igenom skiva, efter skiva, efter skiva, efter skiva, efter skiva, efter skiva…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *