Svenska musikframgångar: First Aid Kit

I dagens ämne så kommer vi ta upp svenska musikframgånger, och bandet vi kollar på i dag är den svenska systerduon First Aid Kit som tagit världen med storm sedan ett YouTube-klipp gjorde dem kända för 7 år sedan.

First Aid Kit består av de två systrarna Johanna och Klara Söderberg som kommer från Svedmyra i Stockholm. De kommer sedan tidigare från en musikfamilj men fick sitt stora genombrott när de lade upp en cover på bandet Fleet Foxes låt “Tiger Peasant Mountain Song”. Duon blev sedan snabbt signade av Rabid Records där ett annat känt svenskt bolag står bakom spakarna, nämligen The Knife. Första albumet släpptes under 2010, men blev ingen hit försäljningsmässigt. Senare under året fick systrarna dock ett samta ac Jack White, frontman i bandet The White Stripes. De åkte och spelade in en singel med honom och blev nu ett ansikte på den amerikanske marknaden. Det riktiga break-through’et kom 2011 när bandet meddelade att de börjat arbeta på sitt andra studioalbum med ingen mindre än Mike Mogies, medlemm i gruppen Bright Eyes som First Aid Kit listar som sina främsta insirationer. SKivan som fick namnet “The Lion’s Roar” släpptes i början av 2012 och blev snabbt en succé i både Sverige och i USA. Största låten var Emmylou som gick in som listettor i många länder.

Efter framgångarna har bandet blivit signade av skivbolagsjätten Columbia Records och man släppte under 2014 sitt tredje studioalbum “Stay Glod”. Skivan med singeln My Silver Lining har sålt platina i Sverige och Guld i England. Systrarna har tagit hem tunga priser som Nordic Music Prize och Grammisgalan många gånger. First Aid Kit har en folkpop-stil men har också stora inspirationer av Country, och indiefolk musik. De har under 2015 framträtt på flera stora talk shower som David Letterman och CBS this morning. Under den andra halvan av 2015 kommer inga konserter att hållas då de jobbar på sitt nya album.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *